Orbánék bosszúhadjárata ezúttal a Politikatörténeti Intézetet találta be

Orbánék bosszúhadjárata ezúttal a Politikatörténeti Intézetet találta be

Az MSZP védi meg a Politikatörténeti Intézetet. Kunhalmi Ágnes társelnök lapunknak azt mondta: számítanak a tudományos munkájára és fontosnak tartják a függetlenségét is, ezért fogadják be saját irodáik mellé az intézetet.

Orbánék megpróbálnak mindent a saját képükre formálni

Orbán nem szereti, ha az emberek önállóan akarnak gondolkozni, vagy ne adj isten máshogy gondolják, mint ő. Azt szereti, ha a lakájmédiákból ugyanaz a propaganda áramlik, ezt óriásplakátokon is megerősítik. Azt szereti, ha ő dönti el kik vezetik a színházakat, kik vezetik az egyetemeket, és ott mit tanítanak. A teljes szellemi, tudományos és kulturális gondolkodásunkat szeretné meghatározni. 

Ha valaki megpróbál ellentmondani, annak megnehezítik a dolgát, és ha alkalmuk van rá, akkor el is lehetetlenítik. Ez történt  a Politikatörténeti Intézettel is. 
Nyilvánvaló, hogy a teljes ellehetetlenítésünket, a megsemmisítésünket akarják elérni - ezt nyilatkozta tavaly év elején a Népszavának Földes György, a Politikatörténeti Intézet (PTI) ügyvezetője. 
Akkor kapott először felszólítást a baloldali szellemi műhelyként, kutatóközpontként, könyvtárként és levéltárként működő intézmény, hogy 30 napon belül költözzenek ki az Alkotmány utcai székházukból. Azóta pereskedés zajlott, melynek a Kúria tett pontot a végére. Elutasították a PTI felülvizsgálati kérelmét, így az intézet mindenfajta anyagi kompenzáció vagy csereingatlan nélkül kénytelen elhagyni székhelyét - írja a Népszava

A Politikatörténeti Intézetet az MSZP húzza ki a bajból

A bajba jutott kutatóintézetet az MSZP által használt Villányi úti székház fogadja be. 

Intézetünk eddig is a baloldal és az ellenzék szellemi megújításán dolgozott. A fizikai közelségünk talán hozzájárul ahhoz, hogy új gondolatok termékenyítsék meg az MSZP-t – nyilatkozta Egry Gábor, főigazgató.
A költözés egyébként közel 25-30 millió forintba kerül majd, ez az intézmény teljes költségvetésének egyharmada. Abban bíznak, hogy legalább évvégéig kapnak időt arra, hogy minden könyvet, iratot dokumentumot biztonsággal szállíthassanak el. 
Kunhalmi Ágnes, az MSZP társelnöke az EzaLényegnek elmondta: Orbán Viktor mindent megtesz a tudományos, a kulturális egyeduralomért, ezért akarja a baloldali szellemi műhelyeket ellehetetleníteni. Az MSZP ezzel szemben alapvető fontosságúnak tartja, hogy megvédje ezeket - tette hozzá.
Az új köztársaság programjának kialakításában számítunk tudományos munkájára, eközben fontosnak tartjuk függetlenségének megőrzését, ezért fogadjuk be a Politikatörténeti Intézetet a Villányi úti épületbe - mondta el lapunknak Kunhalmi Ágnes. 

Messenger csatorna

Iratkozz fel
és küldjük a lényeget!

Feliratkozom
  • 2020.10.22

Így emlékezhetsz meg idén 1956 hőseiről

Méltó módon emlékeznél meg az '56-os forradalom és szabadságharc hőseiről? Idén több eseményen is megteheted! Mi pedig Facebookon fogjuk közvetíteni a legfontosabb történéseket.

  • 2020.10.22

Karácsony: az EU-pénzek felét az önkormányzatokon keresztül használjuk fel!

A Magyar Önkormányzatok Szövetségének elnöksége támogatja a Szabad Városok kezdeményezését, amely célja, hogy az Európai Unió válságkezelő támogatása a kiváltságosok gazdagodása helyett a többség javát szolgálja - jelentette be Karácsony Gergely főpolgármester.

  • 2020.10.22

Laborország: Ausztria szigorít, Orbán mégsem követi a példáját

Úgy néz ki, a miniszterelnök szabadjára engedte a járványt Magyarországon és a súlyos helyzet ellenére sem vezet be újabb korlátozásokat.