Emberhiány az egészségügyben: nyugdíjas bérápolókat dolgoztatnak a Péterfy kórházban

Emberhiány az egészségügyben: nyugdíjas bérápolókat dolgoztatnak a Péterfy kórházban

Alacsony órabéren tartott nyugdíjasokat kénytelen foglalkoztatni a budapesti Péterfy Sándor Utcai Kórház, annyira nincs ember.

Nyugdíjasokat vennének föl segédápolói és orvosírnoki munkakörökbe is a Péterfy kórházba, tavaly pedig munkaerő-kölcsönzőkön keresztül béreltek nővéreket és műtősöket - írta meg a HVG.

Egy nyugdíjas munkaerőt közvetítő szervezeten keresztül próbálják orvosolni az emberhiányt.

Fizikai és szellemi munkakörökbe is keresnek dolgozókat. A segédápolókon és orvosírnokokon kívül keresnek még szennyesátvevőt, mosogatót, varrónőt is. Erre azért van szükség, mert 9000 dolgozó hiányzik az egészségügyi ágazatból.

A helyzet súlyosságát mutatja, hogy koronavírus-járvány idején alkalmaznának veszélyeztetett korú embereket.

bérnővérek, bérápolók alkalmazása azért éri meg, mert általában kevesebb bért kapnak, mint a főállásúak. Ennek ellenére korábban az is előfordult, hogy főállású ápolók vállaltak másodállást bérápolóként. Egy fizetésből nem tudtak megélni.

A Péterfy kórház által indított közbeszerzést a  Pesti Szomszédok Nyugdíjas Szövetkezet nyerte.

Még a szellemi munkakörben foglalkoztatottakért is csak 1427 forintos óradíjat számol fel a szervezet, a fizikai dolgozókért pedig mindössze 1091 forintot kérnek óránként. Képzeljük el, hogy mennyi a szövetkezet lehúzása és az adózás után pénzt kap végül egy idős, nyugdíjas ápoló az áldozatos munkájáért!

 

És képzeljük el, mi lesz egy idős ápoló sorsa, ha netalán elkapja a kórházban a koronavírust!

 Via.

Messenger csatorna

Iratkozz fel
és küldjük a lényeget!

Feliratkozom
  • 2020.10.20

Teljes káosz Orbán járványkezelése: elveszhetett egy csomó fertőzötti adat

Hétfőn 989 embernél mutattak ki koronavírus-fertőzést, de az adatok hiányosak lehetnek, mert az informatikai rendszer meghibásodott.

  • 2020.10.20

Arató Gergely: Mi jön még?! Legközelebb a hadsereget küldik a színműs hallgatókra?

A Demokratikus Koalíció frakcióvezető-helyettese rámutatott, hogy Orbán Viktor áll amögött, amit Szarka Gábor gépesített lövész ezredes művel az SZFE-vel.

  • 2020.10.20

Karácsony jobban kezeli a válságot, mint Orbán

A budapesti védekezés sikere elsősorban a budapestieknek köszönhető, akiknek többsége betartja az intézkedéseket és vigyáz saját és mások egészségére - írta Karácsony Gergely főpolgármester.